tisdag 1 juni 2010

En dans på rosor...

Nu är det här, det som vi kallar "roshelvetet". Det infaller varje år precis i början av juni.

Det är då som samtliga skolor i hela värden (åtminstone den värld som ligger inom gångavstånd från oss) tycker att nu är det dags för examen och slutbetyg och avslutningar och hela baletten.

Och alla ger och får rosor i stora lass.

Detta leder till att även en liten blombutik, som den som ägs av vår släkt, omsätter några tusen rosor på drygt en vecka.

Och fina rosor är det mycket pill med, kan jag berätta. Först kommer de till butiken i stora knippen. Sen står snälla släktingar i en liten källare och skär bort bladen på den nedersta tredjedelen av stammen. Sedan tar man bort uddarna på taggarna, så att mottagaren inte sticker sig och får fula fläckar på finkläderna. Sedan skär man av stammen snett och sätter rosen i en vas med hett vatten.

När en bunt är färdig sätter man gummiband runt och lindar in knippet i tidningspapper. Sedan ställer man det i en plastback med lagom mycket vatten i . Och när backen är full släpar man i väg den till kylrummet.

Sedan ska det klippas cellofan och band till alla rosorna, de ska packas in och förses med små plasttuber med vatten. Och fyller man för mycket vatten blir det fontäneffekt då man trycker in rosen...

Så, roshelvetet. Det är vår plan för resten av veckan.

I dag har vi jobbat oss igenom ca 300 rosor. I morgon anländer 600-700 rosor till...


P.s. Om du köper rosor i år, kolla att de är ordentligt avtaggade! Annars finns det bättre service att få...

P.s.2 Om någon undrar så tycker vi att det här med genmodifiering låter som en mycket bra idé. Framför allt om man kan få till en anti-tagg-gen

P.s.3 Jag har bara ett plåster på mina händer än så länge. Men tummarna lever allt farligt då några hundra rosstammar ska sneddas...


----------
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

5 kommentarer:

Lysande ögonblick! sa...

Tänk att det finns så mycket jobb bakom dessa vackra rosor. Hoppas det inte blir fler plåster. KRAM!

Jonna sa...

Jag hade heller ingen aning om allt detta pyssel innan vår släkting köpte blombutiken... =o) Ännu en erfarenhet att lägga till CVn, ros-arbetare.

Ninde sa...

Aj. Låter ont det där med rostaggarna. Kan man ha nån form av handskar eller blir det bara klumpigt? Interessant att veta faktiskt det där med rostider.

Annars tror man ju lätt att det är ett skojigt dekorationsjobb bara att arbeta med blommor. Tänker inte på allt jobb bakom. Har du några favoritrosor?

Jonna sa...

Sambon har försökt använda handskar i år, men det blir lätt klumpigt...

Det här är lite pinsamt, men jag är inte någon stor rosälskare. (Det kanske har att göra med mina upplevelser i blombutikens källare)

Trots allt, gammaldags pimpinellrosor är ljuvligt romantiska, åtminstone under de där få veckorna då de blommar. Fast sådana rosor har jag aldrig råkat på i blombutiken. (Tur är väl det, för de behöver rakas snarare än avtaggas...)

Ninde sa...

Ha ha kan förstå det. Själv älskar jag rosor. Men inte taggarna. Och då helst såna där gammaldags sorter som finns i gamla trädgårdar i min Hemstad..